Recuperem l'anime a Televisió de Catalunya!

Sóc un ferm defensor de l'anime en català. Des de ben petit he sigut consumidor de còmics i sèries japoneses. A finals dels 80 i principis dels 90, la televisió catalana va fer l'aposta d'emetre sèries d'animació juvenils, i en aquella època sense internet era estrany trobar cap nen que no hagués sentit a parlar d'en Goku o l'Arale. Passaven els anys, i tot i que es va arribar a utilitzar d'arma política, l'anime gaudia d'amplia acceptació dins la societat catalana fins al punt d'ampliar-se el seu catàleg al canal de televisió bessó, el canal 33. A mitjans dels 90 es van començar a emetre animes per a un públic més adult en un espai anomenat Manga (després convertit en el programa Manga!) que començava ben entrat el vespre.


No us podeu imaginar la quantitat de sèries d'anime i OVAs que es van arribar a emetre cap a mitjans i finals dels 90, va ser una bogeria. Entrats a l'any 2000, concretament el 15 de maig, un nou programa de Tv3, el 3xl.net, va emetre animes dirigits a adolescents, rescatant també algunes glòries de l'espai Manga!.

Quedava clar que els catalans havíem abraçat l'anime (potser no tant el manga) i ens l'havíem apropiat. Havia passat a ser una cara més de la nostra cultura: tots els públics relacionaven l'animació japonesa amb la llengua catalana i ens en reiem dels doblatges castellans de les poques sèries que veien els nostres veïns. Ningú qüestionava per què l'anime era en català, simplement era així.

Malauradament, aquest flux de sèries noves que també va intentar incorporar l'espai 3xl.cat es va anar tallant i va culminar al canal 3xl, el qual només va durar dos anys. Era evident que el protagonisme ja no el tenien les sèries d'animació japoneses.

Què havia passat? Per què l'anime ja no era una prioritat?

La causa de tot


La manca de visió d'alguns directius de la Corporació ha fet desaparèixer de la televisió catalana un espai dirigit als adolescents i joves adults. Si bé s'ha mantingut i encara avui dia es manté un espai infantil amb el canal Super3, sembla que s'ha passat per alt un factor molt important: la distribució dels canals. La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA per als amics) actualment té set canals de televisió dins l'empresa de Televisió de Catalunya: TV3, 3/24, Super3 i 33 (en un mateixa freqüència) Esport3, TV3 HD i TV3CAT.


Això vol dir que dins d'aquests sis canals no hi ha cap horari de cap dia de la setmana que s'emeti anime. Menteixo: actualment el canal Super3 emeteix Bola de drac, Bola de drac Z, Doraemon, Sailor Moon i Shin-Chan. Tres d'aquests cinc animes tenen més de 15 anys i tant Doraemon com Shin-Chan emeten capítols antics.

Si abans l'anime hi cabia dins de dos canals de televisió, com pot ser que ara, amb set canals, no tinguem cap sèrie actual d'animació japonesa?

La crua realitat


Curiosament, hem deixat de tenir animes en català en el moment en què la indústria japonesa està multiplicant les seves produccions i sembla que poc a poc posa més facilitats per arribar al públic occidental.

L'abandonament progressiu de la Corporació cap a les sèries d'animació nipones ha tingut dues conseqüències lògiques: que hagi disminuit el volum d'animes que ens arriba i que el poc anime que es publica a Espanya no es dobli en català. En altres paraules, des del punt de vista lingüístic l'hem cagat de ple. Hem abandonat un sector del públic que fa anys que teníem guanyat. Voleu una notícia? Per al jovent actual l'anime ja ha deixat de ser català. Pam. Com us heu quedat?

Televisió de Catalunya ha deixat de ser la casa innovadora que tenia cura dels joves i que vetllava perquè se sentissin identificats i s'ha convertit en una empresa que prioritza per sobre de tot el futbol i les produccions propies. Com sinó s'entén el deixament del canal 33 i l'existència del canal Esport3?


Ho podem solucionar?


Sóc conscient que en aquesta tempesta hi ha hagut causes econòmiques i factors polítics que han provocat tots aquests canvis en la "nostra" televisió, però el problema del qual parlo va més enllà. Em fa l'efecte que hi ha primer un problema d'estructuració. Cal organitzar la graella televisiva del Super3, 33 i fer desaparèixer Esport3. La veritat és que no he mirat quina audiència té actualment aquest canal, però si els partits importants de futbol es continuen emetent per TV3, com s'excusa l'existència d'Esport3? ¿Per programes com Hat-trick, que tenen cinquanta versions d'ells mateixos: Hat-trick Barça, Hat-trick Espanyol, Hat-trick total, Hat-trick Llagostera? ¿De debò no ho solucionaríem tenint un programa a TV3 un dia a la setmana que es digués Hat-trick i prou? Ara que ho penso, Esport3 potser és un canal essencial per emetre programes com Thalassa, Zona Zàping o per tornar a emetre Crackòvia cada dia de la setmana. De debò, Directius de la Corporació, carregueu-vos d'una vegada el canal Esport3. És una despesa innecessària i ningú el trobarà a faltar.

Molt bé, ara que tenim un canal lliure podem aprofitar-lo millor. Voleu un consell? Feu que torni el canal 33. Volem el nostre canal multiculti amb programes alternatius dirigits a joves i adults. I aquí no parlo d'animes, només dic que podem recuperar-lo amb programes com un nou Sputnik, reportatges culturetes, documentals com el 30 minuts i sèries de producció pròpia i estrangera amb una temàtica una mica més fosca i arriscada. Deixeu la Riera, Cites i Divendres a TV3, ja va bé, però emeteu programes com Jazz a l'estudi al 33, per exemple. Torneu a crear, SI US PLAU, un late night, però aquesta vegada poseu-lo al 33. Als joves els encanta i als adults també. Hem perdut la tradició dels late nights com Persones Humanes, els Sense Títol i Malalts de tele. Recupereu un programa així per al nou 33.

Amb això tindríem TV3 i 33 reestructurats. Sabeu que podríeu fer amb el Super3 ara, oi? Exacte. Quan els petits se'n van a dormir, creeu un espai per als adolescents dins del mateix canal. Ja us en dono jo el nom, si voleu: l'espai Extra3. Aquí hi anirien sèries d'animació i pel·lícules japoneses. NOMÉS sèries d'animació. Si se us passa pel cap emetre una sèrie com Dr. Who, Breaking Bad o Joc de Trons aquí no ho feu. Per a això tenim el nou i millor canal 33! Penseu-ho. És la millor aposta. Els nens joves podran fer la transició cap a l'adolescència sense canviar de canal i els més petits deixaran de veure la televisió, soparan i s'aniran a dormir feliços i tranquilets.

Quins animes hem d'emetre?


Aquí ve la teca. Tinc la impressió que les persones que han estat al càrrec de comprar animes aquests darrers anys ja no coneixen la indústria. La primera cosa que heu de tenir present quan vulgueu farcir l'espai Extra3 d'animes és la següent: estarà totalment prohibit emetre franquícies de fa més de 10 anys. Repeteixo: PROHIBIT. Això vol dir que res de Bola de Dracs (tot i que siguin versions KAI o SÚPER), Saint Seiyas, Doraemons, Shin-Chans i sèries que ja s'hagin emès. De fet, algunes d'aquestes, com One Piece, les podeu continuar emetent dins l'espai Super3, si penseu que són apropiades per a un públic de cinc a tretze anys, potser a última hora de la tarda.

Aleshores, quins animes hem d'emetre a l'espai Extra3? El Japó té una franja d'horaris de nit i matinada on s'emeten els animes dirigits a un públic adolescent i adult. En el nostre cas, com que som europeus i volem tenir horaris decents, començarem l'Extra3 a les vuit del vespre i l'acabarem sobre la una de la matinada. Quins animes emeten els japonesos durant aquestes hores? Solen ser animes amb capítols d'uns vint minuts i onze capítols per temporada. Alguns només tenen una temporada i prou mentre que altres són més populars. Penso que per a l'espai Extra3 serien molt adequats animes de l'estudi Kyoto Animation, com ara Haruhi Suzumiya, K-On!, Nichijou, Hyouka, o Euphonium. Poso com a exemple Kyoto Animation perquè es coneguda a la indústria per fer animes de qualitat i generalment entretinguts, dirigits a tots els públics. Com veieu, els animes que emeti aquest espai no han de ser necessàriament de temàtica fosca o de gènere d'acció.Una recomanació: no us baseu únicament en els èxits internacionals. Tenir animes com Attack on Titan o Death Note està bé, però recordem que Televisió de Catalunya ha de recuperar la qualitat. Si TV3 s'hagués basat únicament en la popularitat de les sèries als anys 90 mai hauríem tingut Petit Xef, Utena, Muka Muka, Azuki, o d'altres. Agafeu algú que conegui bé el món de l'anime i deixeu-vos guiar pels bons autors i la qualitat, no únicament pels estudis d'animació o la popularitat de les sèries.

Extra3 podria jugar amb altres continguts, com reportatges sobre nous animes que surten al Japó, videojocs, l'animació a altres països, el procés de creació d'una sèrie, vídeos extres... sempre que estiguin relacionats amb el món de la animació o els videojocs. Repeteixo: per a música i cultura ja tenim el nou i millor canal 33; l'espai Extra3 només és per a sèries d'animació. Els divendres al vespre o els caps de setmana es podria emetre una pel·lícula d'animació (aquí podríem fer un esforç i acceptaríem pel·lícules d'animació clàssiques).

En resum, estem a temps de recuperar el català i un espai per als adolescents i els adults joves. Som un país europeu amb una tradició d'anime només superat per França i Itàlia. Fins i tot els nostres pares han vist sèries amb nosaltres i coneixen les cançons de Doraemon, o Bola de Drac! Fem tornar les sèries d'animació japoneses a la Nostra!

Comentaris

 1. Un post simplement increïble.
  No sóc català, sóc valencià i per desgràcia tampoc he estat en l'època de bons animes en la nostra llengua, però no podria estar més d'acord amb el 90% de les coses que dius, de fet l'única part on no estic totalment d'acord és en la part de "No emetre franquícies de més de 10 anys", em pareix que franquícies com One Piece o Dragon Ball són clàssics que no hauríem de perdre, està clar que s'hauria d'emetre els capítols recents, seguint relativament prop l'emissió en japó o capítols que mai s'hagen emés. Aquests animes, a més de ser els reis del shōnen no només atraurien els joves, també als ja no tan joves nostàlgics.
  Tornar a veure animes en la TV i a més en la nostra llegua seria una cosa impressionant.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Vicent! Moltes gràcies per comentar a l'entrada! Els valencians també vau tenir una dosi més que decent d'anime als 90. Sempre que parlo del tema amb amics valencians arribem a la mateixa conclusió. Ens cal tenir més anime en català/valencià. Aquest cap de setmana s'ha estrenat als cinemes de Catalunya "Kimi no Na wa" (Your Name) en català, i m'ha semblat una experiència increïble, ha sigut com tornar al passat.

   És veritat que potser m'he flipat a l'entrada quan he dit que no s'han d'emetre noves versions d'animes antics. De fet, pel que sembla, Bola de Drac Súper ho està petant força a la tele, i jo me n'alegro molt que sigui així. El problema d'aferrar-nos a sèries i franquícies clàssiques és que podem arribar a potenciar aquestes sèries en concret però menysprear la resta. Ja ha passat en el passat, i continua passant ara. La veritat, però, és que no tinc una postura tan radical, i només volia emfatitzar la idea que necessitem potenciar animes nous.

   Esperem que distribuidores com Selecta Visión continuïn apostant per doblar i projectar pel·lícules en la nostra llengua.

   Una abraçada!

   Elimina
 2. Un gran post!!
  Per desgracia hi ha dos problemes.... les retallades economiques de TV3 que no nomes ha eliminat el canal 3XL si no que ha deixat a un costat l'espectador adolescent (en gran part perque aquests cada dia veuen menys la tele i aposten per internet, la qual cosa perjudica l'audiencia) aquest problema economic explica perque tot i que Doraemon funciona no emeten capitols més moderns. A més s'ha de tenir en compte que molts productes comprats a l'exterior ho feia a traves de la "Forta" (televisions autonomiques) i en els ultims anys totes aquestes canals tenen menys diners per poder comprar juntes el que perjudica a TV3.
  L'altra es que la direcció de TV3 ha decidit apostar per una programació infantil de dibuixos animats majoritariament de França, deixant nomes l'anime amb els classics de tota la vida (nomes detectiu conan i Bola de drac Kai son de nova generació)
  L'unica esperança es que TV3 recuperi el 3XL dins un altre canal com Esports3 o Club super 3 i tenin que repartir-se l'horari, pero pinta malament.

  ResponElimina
 3. Molt bona entrada, sí senyor! Fa falta una gran inversió econòmica, com diu Falcoblau per recuperar l'anime en català! Encara som molts els que mirem anime (ja sigui en català que n'hi queda poc) o en japonès i el continuem debatent i parlant-ne en la nostra llengua! Hibike Euphonium en català seria preciosa, l'anime en si és un regal pels sentits tant visualment com, és clar, auditivament, hahaha,
  Si tens ganes de comentar més sobre anime en català, et recomano que et passis per http://tadaima.cat i comparteixis el teu article (ho faria jo i no et molestaria, però sense el teu permís em pareix molt lleig)

  Gràcies!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Ei, Tadaima, moltes gràcies pel teu comentari.
   Sente't lliure de compartir l'article públicament :)

   Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Tenim força!